Ez meg nagyon finom, az egyik kedvencem. Dubarry csirkemellElkészítési idő:80 perc
köret nélkül!
Hozzávalók 2 adagra:A húshoz:
1 db egész csirkemellfilé
olaj
só
A karfiolhoz:
500 g karfiol
só
A besamelhez:
35 g vaj
30 g búzaliszt (BL55)
80 ml tej (2,8%-os)
tejföl
reszelt sajt
só
bors
A köret:
krumplipüré
Elkészítése nagyon egyszerű. Veszünk a kedvenc hentesünknél 1 db. szép nagy csirkecicit.
Ahogy hazaértünk, bevágtatunk a konyhába, ahol már megint hegyekben áll az aznapi mosatlan("Rajtam kívül mért nem mosogat el senki??" tesszük fel magunknak a kérdést, de választ nem kapunk.). Kiiszedjük az inakat hamarjában a husinkból, majd félbevágjuk és ki is klopfoljuk. No, nem nagyon, szét ne verjük a nagy igyekezetben az egész konyhapultot.
Ha ezzel megvagyunk, az előkészített csirkemelleket egy evőkanálnyi olajon, serpenyőben megsütjük, majd tepsibe tesszük.
Közben elmegyünk a zöldségeshez is(de jobb elötte, mert közben oda fog égni a gázon hagyott husi, ha túl sokáig leszünk el) és veszünk egy szép nagy karfiolt. Ezt is hazavisszük. A száráról levagdossuk a karfiol gumókat, megmossuk őket, és gyöngyözve forró sós vízbe tesszük mindet. Lefedve, puhára főzzük őket kb 20 perc alatt.
A megfőtt karfiolokat lecsöpögtetjük, és a húsokra tesszük. Ekkor már a sütőt elkezdhetjük előmelegíteni 200 C-ra.
Most a besamel elkészítése következik. Egy serpenyőben kis hőfokon felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet.
Ha összekevetük, még mielőtt a liszt elkezdene pirulni, apránként felöntjük a tejjel, folyamatos kevergetés mellett. Addig tartjuk a tűzhelyen, folyamatosan kevergetve a besamelt, míg be nem sűrűsüdik. A kész besamelt egy edénybe szűrjük.
Ízlés szerint tejföllel higítjuk, reszeltsajttal dúsítjuk, végül sóval, borssal beállítjuk az ízét.
Most a besamelt a karfiolokra öntjük, majd berakjuk a húsokat a sütőbe 200 C-ra, körülbelül 20-25 percre.
Az elkészült Dubarry csirkemellet rizzsel, vagy krumplipürével tálaljuk.
..és ha mindent jól csináltunk, akkor kb. így fog kinézni az elkészült ételünk:
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!