You are not connected. Please login or register

Főzzük, süssük ki együtt!

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down  Üzenet [1 / 1 oldal]

1biggri Re: Főzzük, süssük ki együtt! on 2012-12-07, 8:43 am

Pirított csirkemáj



Hozzávalók 3 főre

80 dkg csirkemáj
20 dkg vöröshagyma
2 evőkanál kacsazsír
1 kávéskanálnyi só
1 teáskanál fehér őrölt bors
2 kávéskanálnyi Pirospaprika
1 teáskanál majoranna

Elkészítés

A májat fokhagymás tejbe áztatjuk. Onnan kivéve jó szárazra töröljük. A hagymát felaprítjuk, és a kacsazsírban megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, majd a májat is beleforgatva megszórjuk pirospaprikával és majorannával. Fedő alatt pároljuk, időnként megkevergetve. Ha már nem véres a közepe, kész.



Felhasználó profiljának megtekintése

2biggri Joghurtos, tormás krumplisaláta on 2012-11-29, 3:07 am

Admin

avatar
Admin
Admin
JOGHURTOS, TORMÁS KRUMPLISALÁTA



Hozzávalók: 500 g krumpli, 1 fej lila hagyma, 1 evk. reszelt torma, 2 dl joghurt, 1 evk. olaj, só, bors.

Elkészítés

A krumplit hajában megfőzzük, ha kihűlt, megpucoljuk, és apró kockákra daraboljuk. A hagymát is feldaraboljuk, ráöntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk. A joghurtba belekavarjuk a reszelt tormát, ráöntjők a salátára, és tálalásig hűtőben tartjuk. Adhatunk hozzá párolt virslit is.

Felhasználó profiljának megtekintése http://data-dir.hungarianforum.com

3biggri Tojáskrém on 2012-11-24, 9:08 am

Tojáskrém

http://receptek.ma/userfiles/6/f/6f14a2f587eecd6e835ba5d43b32b444_thum-4.jpg

Hozzávalók:

6 db tojás
2 evőkanál mustár
2 evőkanál vaj
1 kis fej lilahagyma
1 kávéskanálnyi só
1 teáskanál fehér őrölt bors
Elkészítés

A tojásokat 15 perc alatt keményre főzzük, majd hideg vízbe tesszük lehűlni. Megpucoljuk, és apróra daraboljuk. sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a mustárt és a vajat, és alaposan kidolgozzuk. A lila hagymát összedaraboljuk, azt is belekeverjük. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Pirítósra kenve a legfinomabb.



Felhasználó profiljának megtekintése

4biggri Re: Főzzük, süssük ki együtt! on 2012-11-09, 7:59 am

Csongrádi csíramálé

Mézédes, krémes, mégsem egészségtelen – sőt, szervezetünk számára fontos tápanyagok forrása, igazi vitaminbomba. Borbás Marcsi készítette el számunkra ezt a finomságot.
Szentesen és környékén talált rá erre a különleges édességre, ahol annyira kedvelik, hogy még a piacon is kapható. Győr mellett is ismerik a csíramálé receptjét, Finnországban pedig különleges csemegének számít. Ott tejszínhabbal fogyasztják, és mannának hívják.
Amikor a paraszti konyhákban a cukor még elérhetetlen drágaságnak számított, akkor jött létre – az asszonyok találékonyságának, és ki tudja még, milyen körülmények összjátékának köszönhetően – a csíramálé, melyet még a Húsvét előtti böjtben is fogyaszthattak. Miközben a kizárólag búzából és vízből álló nyalánkságot eszegették, nem is gondoltak arra, milyen hatékonyan erősítették tél végére legyengült immunrendszerüket.
A csíramáléban nincs semmilyen adalékanyag, se állományjavító, se színező, aroma vagy tartósítószer, de még répacukor sem. Viszont a búzacsíra révén sok vasat és többféle B-vitamint is tartalmaz, miközben könnyen emészthető és méregteleníti szervezetünket.
Borbás Marcsi azt ajánlja, a biztonság kedvéért bio búzát vásároljunk, mert nem tudhatjuk, hogy a takarmány búzában mennyi a növényvédőszer maradvány.



Hozzávalók 4-6 személyre
40 dkg búza, ebből 50 dkg búzaszőnyeg lesz
1 l víz
kb. 1 kg liszt

A csíráztatás
A búzát lapos tepsibe vagy üvegtálba szórjuk és ráöntünk annyi vizet, hogy jól ellepje. Másnap tiszta vízzel alaposan átmossuk a szemeket. Biztos sikerre számíthatunk, ha a megduzzadt búzát tálcára vagy tepsibe tesszük két egyenletesen nedvesen tartott konyharuha közé. Gyakran permetezzük vízzel! A szemek gyönyörűen kihajtanak, négy-öt nap alatt összeáll a „búzatésztánk”. A szép fehér gyökér- és hajtáscsírák sűrűn egybefonódnak.
Vigyázzanak, mert nagyon könnyen erjedésnek indul az alja, ami tönkreteszi az alapanyagunkat. Ezt elkerülhetjük, ha időnként egy tálca segítségével megfordítjuk az egészet.

A málé készítése
A búzatésztát szűrőben, folyóvíz alatt átmossuk, darabokra tépjük, és húsdarálón ledaráljuk, vagy erős turmixgéppel, a vizet hozzáadva, több részletben, óvatosan pépesítjük a csírát. A csíraszálak könnyen rátekeredhetnek a késekre!
Ezután a vízzel alaposan elkeverjük a pépet. Egy szűrőbe konyharuhát terítünk, és a pépet három részletben beleöntjük. A vásznat összetekerjük és alaposan kifacsarjuk, (a csíraőrleményt kidobhatjuk, arra már nincs szükségünk), a tejszerű, édeskés folyadékot felfogjuk, és egy pohárnyit félreteszünk belőle, később lesz még szerepe! A többit csomómentesre keverjük annyi liszttel, hogy sűrű, piskótatésztához hasonló masszát kapjunk. Hat-nyolc kerek kerámiaformát alaposan kivajazunk, sütőlapra teszünk, és majdnem színültig öntjük a masszával. A félretett tejszerű folyadékot még elosztjuk a tetejükön, és 150?C fokos sütőben másfél óráig sütjük a málét. Addigra a szélük ropogósra sül, a tetejük aranybarnára pirul. Csak akkor tálaljuk, ha már langyosra hűlt.
Régen tepsiben sütötték és kockára vágva kínálták, de a kis formákban sütve könnyebb a szervírozás, és mindenkinek jut a ropogós széléből, a pudingszerű részből és a középen összefolyó szirupból is.
Tálalásnál kínáljunk hozzá befőttet (a levét besűrítve szószként adjuk mellé), vagy, a finneket utánozva, tejszínhabot is!
Forrás: Praktika magazin



Felhasználó profiljának megtekintése

5biggri Re: Főzzük, süssük ki együtt! on 2012-10-26, 6:46 am

Nem tudom mi ez, meg hogy készül, de látszatra nagyon kívánatos.



Felhasználó profiljának megtekintése

6biggri Re: Főzzük, süssük ki együtt! on 2012-10-14, 5:24 am

Vagy ez


Kenyérlángos egyszerűen


Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • kevés langyos tej
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • A feltéthez:
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 3-4 gerezd fokhagyma

  • bors
  • 20 dkg sonka felvágott, bacon vagy szalonna (ízlés szerint variálható)
  • 1 fej hagyma
  • 20 dkg sajt

Elkészítés:


1. Az élesztőt a langyos tejben (1 csipet
cukor tehető bele) felfuttatjuk, beleöntjük a lisztbe a többi
hozzávalóval együtt. Összedolgozzuk, még langyos vizet öntünk hozzá.
Átgyúrjuk, és fél órát kelesztjük.

2. Kinyújtjuk és tepsibe tesszük. Előmelegített tepsiben 5 percig
sütjük, majd rátesszük a feltétet. Először rákenjük a fokhagymával,
sóval és borssal ízesített tejfölt. A többi hozzávalót kockára vágva, a
sajtot reszelve rászórjuk. Végül visszatesszük a sütőbe, és 30-35 percig
sütjük.



Felhasználó profiljának megtekintése

7biggri Re: Főzzük, süssük ki együtt! on 2012-10-14, 5:15 am

Holnap asszem ez lesz az ebéd. Smile



Kelkáposzta főzelék fasírtgolyókkal



Hozzávalók:

50 dkg kelkáposzta
15-20 dkg burgonya
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál liszt
3 evőkanál ét olaj
1 mokkáskanál őrölt kömény

A fasírthoz:
50 dkg darált hús
2 gerzd fokhagyma
1 kiseb fej hagyma
1 db egész tojás
2 db zsemle

bors
pirospaprika
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A kelkáposztát vékony csíkokra, a burgonyát kisebb kockákra felvágjuk. Egy edénybe beletesszük a káposztát és a burgonyát, és annyi forró vízzel öntjük fel, hogy épp ellepje. Megsózzuk, beletesszük az őrölt köményt is, és feltesszük főni.

Míg felforr, világos rántást készítünk az olajból és a lisztből, levesszük a tűzről, belenyomjuk a fokhagymát, elkeverjük benne. Már nem tesszük vissza a tűzre.

Ha megfőtt a burgonya is (ha apróra vágtuk, 3 perc alatt megfő!), felhígítjuk a rántást a káposzta levével, csomómentesre elkeverjük, és visszaöntjük az edénybe. Újból felforraljuk, esetleg utána ízesítjük még.

A darált húshoz hozzáadjuk a tojásokat és a tejbe vagy vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemléket, fűszerezzük, majd kis golyókat formázunk belőle, és olajban megsütjük.



Felhasználó profiljának megtekintése

8biggri Re: Főzzük, süssük ki együtt! on 2012-09-25, 1:53 am

Ez meg nagyon finom, az egyik kedvencem. ugrál

Dubarry csirkemell

Elkészítési idő:
80 perc
köret nélkül!

Hozzávalók 2 adagra:
A húshoz:
1 db egész csirkemellfilé
olaj

A karfiolhoz:
500 g karfiol

A besamelhez:
35 g vaj
30 g búzaliszt (BL55)
80 ml tej (2,8%-os)
tejföl
reszelt sajt

bors
A köret:
krumplipüré

Elkészítése nagyon egyszerű. Veszünk a kedvenc hentesünknél 1 db. szép nagy csirkecicit. Ahogy hazaértünk, bevágtatunk a konyhába, ahol már megint hegyekben áll az aznapi mosatlan("Rajtam kívül mért nem mosogat el senki??" tesszük fel magunknak a kérdést, de választ nem kapunk.). Kiiszedjük az inakat hamarjában a husinkból, majd félbevágjuk és ki is klopfoljuk. No, nem nagyon, szét ne verjük a nagy igyekezetben az egész konyhapultot. snicker
Ha ezzel megvagyunk, az előkészített csirkemelleket egy evőkanálnyi olajon, serpenyőben megsütjük, majd tepsibe tesszük.
Közben elmegyünk a zöldségeshez is(de jobb elötte, mert közben oda fog égni a gázon hagyott husi, ha túl sokáig leszünk el) és veszünk egy szép nagy karfiolt. Ezt is hazavisszük. A száráról levagdossuk a karfiol gumókat, megmossuk őket, és gyöngyözve forró sós vízbe tesszük mindet. Lefedve, puhára főzzük őket kb 20 perc alatt.
A megfőtt karfiolokat lecsöpögtetjük, és a húsokra tesszük. Ekkor már a sütőt elkezdhetjük előmelegíteni 200 C-ra.
Most a besamel elkészítése következik. Egy serpenyőben kis hőfokon felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet.
Ha összekevetük, még mielőtt a liszt elkezdene pirulni, apránként felöntjük a tejjel, folyamatos kevergetés mellett. Addig tartjuk a tűzhelyen, folyamatosan kevergetve a besamelt, míg be nem sűrűsüdik. A kész besamelt egy edénybe szűrjük.
Ízlés szerint tejföllel higítjuk, reszeltsajttal dúsítjuk, végül sóval, borssal beállítjuk az ízét.
Most a besamelt a karfiolokra öntjük, majd berakjuk a húsokat a sütőbe 200 C-ra, körülbelül 20-25 percre.
Az elkészült Dubarry csirkemellet rizzsel, vagy krumplipürével tálaljuk.

..és ha mindent jól csináltunk, akkor kb. így fog kinézni az elkészült ételünk:





JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!



Felhasználó profiljának megtekintése

9biggri Re: Főzzük, süssük ki együtt! on 2012-09-23, 6:41 am

Ez meg nagyon pazarul néz ki.

BUNDÁSKENYÉR - MÁSKÉNT



Hozzávalók:
4 körbevágott szelet kenyér (kb. 40 dkg)
5 dkg reszelt sajt
2 tojás
1 dl tej
2 evőkanál olaj
1 teáskanál ételízesítő
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint törött bors és őrölt szerecsendió-virág
a tepsihez 2 evőkanál olaj.

Elkészítés:
a sütőt közepes lángra kapcsolom. A kenyérszeleteket félbevágom, így összesen 8 darab lesz. A sütőlemezt beolajozom. Mély tálban a tojást a tejjel habosra verem, belekeverem a fűszereket és a zúzott fokhagymát.

Minden darab kenyeret belemártok a fűszeres tojásba, majd egymás után addig mártogatom, amíg el nem fogy a tojás. Ezután a kikent sütőlemezre teszem a nedves kenyereket, szorosan egymás mellé. A már forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg szép pirosas-barna nem lesz a tetejük. Még tűzforrón meghintem reszelt sajttal és azonnal tálalom. Saláta vagy savanyúság illik hozzá.



Felhasználó profiljának megtekintése

10biggri Re: Főzzük, süssük ki együtt! on 2012-09-23, 6:34 am

Sokan nem szeretik, de én valamiért imádom ezt az ételt..és a káposztának amúgy is szezonja van. kacsint

KÁPOSZTÁS TÉSZTA



Hozzávalók:
1 nagy fej káposzta
50 dkg kocka tészta

bors
pici cukor
olaj

Elkészítés:
A káposztát lereszelem, majd sóval állni hagyom 1 órát. Utána kinyomkodom a levét, és olajon cukorral megszórva dinsztelni kezdem. Mikor barna színű, akkor jó, ízlés szerint borsozom.

A tésztát lobogó sós vízben kifőzöm, leszűröm, majd a káposztával összekeverem.

(Elkészítési idő: kb. 45 perc)



Felhasználó profiljának megtekintése

11biggri Re: Főzzük, süssük ki együtt! on 2012-09-10, 9:29 am

Betyár csirkepöri


Elkészítés: 15 dkg apróra vágott vöröshagymát zsíron
megpirítunk, 1,5 dkg pirospaprikát adunk hozzá és egy kevés vízzel rövid ideig
pároljuk. 1 kg
csirkét megmosunk, feldarabolunk, belerakjuk a hagymás és paprikás lébe, majd
az egészet 1 óráig pároljuk. Kb. 20 perc után beleteszünk 15 dkg összedarabolt
gombát ízesítjük sóval 1 gerezd fokhagymával, paradicsompürével. Galuskával
tálaljuk.



Felhasználó profiljának megtekintése

12biggri Re: Főzzük, süssük ki együtt! on 2012-08-04, 9:29 am

Admin

avatar
Admin
Admin
Brassói aprópecsenye

Az én kedvenc ételem a brassói. Vegyél a hentesnél, vagy vedd ki a hűtődből a marhahúst, vagy sertés színhúst, és darabold kicsi kockákra. Zsíron vagy olajon, de inkábbb zsíron piríts meg rengeteg sok vöröshagymát, és aztán keverd bele a húst is. Sütögesd fehéredésig, sózd és borsozd meg alaposan, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy épp hogy ellepje. Miközben párolódik a husid, süssd meg a krumplit is mellé. Ha elkészült mindkettő, borítsd össze őket, és edd jó nagy fakanállal, úgy az igazi. Én ilyenkor nyaranta paprikát is rakok a húshoz, az csak még jobban megbolondítja az ízeket.
Koviubi kötelező mellé! Jó étvágyat Mindenkinek!
:kaja:

Felhasználó profiljának megtekintése http://data-dir.hungarianforum.com

13biggri Főzzük, süssük ki együtt! on 2012-08-03, 5:12 pm

Admin

avatar
Admin
Admin
Mi háziasszonyok/urak sokszor vagyunk gondban, mit is főzzünk ma, de együtt talán könnyeben kitaláljuk, bár a főzéssel még mindig akadhatnak gondok.
Ha van egy jó recepted, ami kipróbált, finom és nem túl drága az elkészítése, légyszi' oszd meg velünk. Köszönjük!
Smile



A hozzászólást Admin összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb 2012-08-05, 11:28 am-kor.

Felhasználó profiljának megtekintése http://data-dir.hungarianforum.com

Sponsored content


Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére  Üzenet [1 / 1 oldal]

Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.